Van spiegelreflex en glaswerk naar compactcamera

Gepubliceerd op 28 juli 2020 om 20:15

In de tijd dat ik in opdracht fotografeerde had ik standaard in mijn fototas twee camera's, twee flitsers, batterijen, geheugenkaartjes, en divers glaswerk. Een inhoud van al snel zo'n 6 tot 8 kilo. Sinds ik weer hobbyfotograaf ben schiet ik regelmatig met een handzame high-end compactcamera. Vind ik dit een goede vervanging? Ja en nee.

Nee, omdat een compactcamera de mogelijkheden en kwaliteit van een spiegelreflex- of systeemcamera met diverse lichtsterke lenzen niet kan evenaren. Hoogwaardig materiaal, in combinatie met goede kennis en creativiteit, en daarnaast zorgvuldige nabewerking, levert simpelweg de beste en mooiste foto's op. Waarom zou je dan concessies doen aan kwaliteit en mogelijkheden? Omdat het heerlijk is om te gaan wandelen of fietsen met een camera die in een heuptasje past. En omdat niet elke foto dik betaald wordt en als levensgrote reclamebanner eindigt. Tegenwoordig komen veel foto's niet verder dan social media. Voor deze toepassing volstaat een goede compactcamera. Natuurlijk loop je qua mogelijkheden soms tegen beperkingen aan. Maar daar ligt dan weer een uitdaging om er met kennis en creativeit het uiterste uit te halen. Het is bovendien raadzaam foto's sowieso na te bewerken. Daarmee bedoel ik niet het loslaten van allerlei filters op de foto maar het checken en eventueel aanpassen van helderheid, contrast, en kleur. Het is de finishing touch die een foto af maakt. 

 

Opmerking voor de kritische kijker: Veel van mijn back-up materiaal heb ik inmiddels verkocht. De foto in deze blog is daarom gemaakt mijn Samsung S8. 😬


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb